Ameland is een langgerekt eiland met een oppervlakte van 268 km2. Het eiland is 27 km lang en 4 km breed.
Op Ameland wonen ca 3.673 inwoners. Ameland kent 10 musea, 100 km fietspaden, 29 km strand, hoogste punt 24 mtr hoog, 1 59 mtr hoge vuurtoren uit 1880, 4 strandpaviljoens.
De historie gaat terug tot de 8ste eeuw, toen nog genoemd Ambla. Er zijn fundamenten onder de kerk van Hollum gevonden die stammen uit de 1100 na Chr. In 1704 werd Ameland voor 77.000 euro verkocht aan de erfstandhouder va Friesland Johan Willem Friso Prins van Oranje.
De 4 dorpen
Hollum
Ameland heeft 4 dorpen verspreid over het eiland. Het grootste dorp is Hollum met 1.250 inwoners en 53 rijksmonumenten en een beschermd dorpsgezicht. Hollum is een gezellig dorpje waar het hele jaar door veel te doen is, heeft gezellige horeca en authentieke architectuur. Hollum ligt op 2 km afstand van jullie chalet.
Een van de oudste huizen in Hollum stamt uit 1619. Karakteristiek Amelander huis onder zadeldak tussen topgevels. J. Bakkerstraat 7
De kerken in Hollum stammen uit de 15de eeuw.
Het Sorgdrager museum vertelt je alles over de geschiedenis van Hollum
Nes
Het tweede grootste dorp is Nes, een dorp met ongeveer 1.190 inwoners, tientallen rijksmonumenten en mooie natuurgebieden.
In Nes is de haven gelegen van waaruit de veerdienst vaart naar het Friese dorp Holwerd.
Een van de oudste panden is te vinden aan de R. van Doniastraat 8, Pand met Noord-Hollandse gevel met klimmende pilasters met achterzijde aan de Torenstaat (nr1). Pand dateert uit 1625.
Buren
Buren het derde dorp van Ameland met 715 inwoners. Enkele bezienswaardigheden in Buren zijn het beeld Ritskemooi, De Kooiplaats en het landbouw- juttersmuseum Swartwoude
Ballem
Met 370 inwoners is Ballem het kleinste dorp van Ameand. Vanaf 1389 werd het eiland bestuurd door het adellijk geslacht Cammingha. De eerste heer van Ameland was Ritske Jelmera Cammingha die woonachtig was in zijn state te Ballum. Op de plaats waar de state stond, staat nu het gemeentehuis. Op de begraafplaats van Ballum achter het gemeentehuis is slechts nog de familie grafsteen van de familie Cammingha te vinden. Op de gevel van het gemeentehuis zijn een aantal aan de Cammingha’s verwante emblemen ingemetseld. Zo is ook de vlag van Ameland terug te leiden tot de Cammingha’s. Door deze heerschappij verkreeg Ballum een voorname positie.
In Ballum ligt ook de Airport van Ameland.
In december 1945 starten 51 vrijwilligers uit Ballum onder leiding van de gemeente met de aanleg van het vliegveld te Ballum. Met medewerking van de Heidemaatschappij komt het vliegveld tot stand.
De airport heeft een baan van 998 meter lengte. Per jaar zijn er zo’n 5500 vliegbewegingen.
Documentaire over Ameland
Leuke documentaire van Midas Dekker over de eilanders op Ameland. Uitgezonden op vrijdag 11 mei 2018 21:10, • MAX • 46 min
Klik hier om de docu te zien.
Vlag en Wapen van Ameland
De vlag van Ameland is op 27 juni 1950 vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Friese gemeente Ameland. De vlag wordt als volgt beschreven:
“Vier even hoge banen van blauw en geel, met daarin op het midden van het blauw een zilveren omgewende wassenaar, op het geel drie zwarte verkorte rechter schuinbalken naast elkaar.”
Het wapen is een combinatie van symbolen die de ingezetenen van de gemeente verbindt. Het wapen wordt door de gemeente naast de vlag gevoerd. Het wapen is langer in gebruik dan de Amelander vlag. Sinds het einde van de 16e eeuw werd het als heerlijkheidswapen gevoerd. De oorsprong van het wapen is niet bekend, maar er circuleert wel een mooi verhaal over de symbolen op het wapen. Volgens overlevering stellen de schuinbalken de door Amelanders op Terschelling geroofde balken voor. De Amelanders wilden van die balken een galg maken en die galg zou in Ballum hebben gestaan.
Typische Amelandse producten
Hoe goed is het de bijzondere eigenschappen van je omgeving te kennen en te waarderen. De zuivere lucht, de zilte wind, de weldadige rust. “Een ontdekking van samenspel tussen mens en natuur”, gevat in zorgvuldigheid en respect.
De vruchten hiervan zijn kwalitatief hoogwaardige Amelander producten. Ze worden op ambachtelijke en duurzame wijze door op Ameland gevestigde bedrijven geproduceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de pure eilander grondstoffen. Het resultaat verdient dit Amelander keurmerk.
Nobeltje
Het begint in de koude winter van 1902. Na afloop van een barre arrensleetocht blijkt de hoeveelheid drank ontoereikend. In allerijl besloot Willem Barend Nobel verschillende drankjes bij elkaar te voegen en te mixen en die grog aan de verkleumde deelnemers te presenteren. Hij heeft daarmee de basis gelegd voor het huidige Nobeltje waarvan het recept tot de dag van vandaag nog geheim is. Door deze bijzondere grog werd het al snel gezellig in Café Nobel. Het bleef die nacht in 1902 nog lang onrustig in Ballum.
Tientallen jaren mixten de Nobels er vrolijk op los, want de vraag was groot. Bij gebrek aan lege flessen werden er zelfs gejutte flessen van het strand omgespoeld, gevuld en ‘onder de toonbank’ verkocht. Dit ging jaren goed totdat in 1982 Barend (tweede generatie) een aanvaring kreeg met het gezag. Zoon Wim (derde generatie) zag in dat het zo niet door kon gaan en besloot productie en distributie professioneel aan te pakken.
De naam Nobeltje werd bedacht en het drankje dat nog altijd het geheime Amelander recept kent, wordt tot op de dag van vandaag gebotteld in Schiedam. Barend Willem 4de generatie Nobel en de huidige eigenaar, hoeft niet meer zelf te mixen en jutten om het drankje in de fles te krijgen. Het Nobeltje is in binnen- en buitenland bekend en verdient dit mooie nieuwe ontwerp dat recht doet aan deze unieke eilander familiegeschiedenis.
Ook te drinken en te verkrijgen in cafe Nobel, Ballum Gerrit Kosterweg 16, Ballum, Afstand vanaf jullie chalet 4,3 km Route
Amelander bier
De Amelander bierbrouwerij is een kleine, ambachtelijke brouwerij met een bierwinkel en een gezellig proeflokaal in een verbouwde boerderij aan de Smitteweg net buiten Ballum. De verschillende soorten speciaalbier én cranberrylikeur worden hier met veel zorg gemaakt.
Cranberrylikeur
Openingstijden: Open op afspraak & als de vlag uithangt
Kaasboerderij Ameland
Bij Kaasboerderij Ameland wordt op ambachtelijke wijze kaas en ijs geproduceerd, met bijna uitsluitend grondstoffen van ons mooie eiland. Naast de verkoop van een heerlijke kaas, ijs en leuke accessoires biedt Kaasboerderij Ameland u de mogelijkheid om met eigen ogen te zien waar de kaas gemaakt wordt en deze ligt te rijpen.
Hoewel Kaasboerderij Ameland is gevestigd in Hollum, is de kaas ook verkrijgbaar in alle overige dorpen. In Ballum bij boerderij en streekproducten winkeltje ’t Bintje, naast de eigen aardappelen verkopen ze hier bijna al het lekkers wat het Amelander Produkt te bieden heeft. In Nes ligt de kaas bij Vleeshouwerij De Jong en in Buren in de Versmarkt van Dennis Ytsma, een supermarkt waar vers hoog in het vaandel staat. Zelf is hij verantwoordelijk voor het Amelander Lamsvlees.
Waarom Amelands Produkt? Klanten zeggen wel eens; ,,zo’n klein eiland en toch al zoveel mooie Amelander producten, hoe zit dat met de concurrentie?” Behalve dat het Amelands Produkt voor een mooie promotie zorgt, is er toch niets mooiers dan met een groep mensen, die allemaal tot op het bot gemotiveerd met hun product bezig zijn, elkaars product te versterken en manieren uitvinden om iedereen kennis te laten maken met de smaak van het eiland.
Meer info : www.kaasboerderijameland.nl
Pietje Miedeweg 6, 9161 CK Hollum. Vanaf jullie chalet : 3,1 km Route
Lamsvlees De Zoute Weide
Generaties lang hoedt de familie Molenaar op Ameland een schaapskudde. De schapen van het ras Texelaars grazen op het Nieuwlandsreid, het natuurgebied op Ameland wat enkele keren per jaar overstroomt. Elk jaar worden er ruim 200 lammeren geboren, welke van mei tot en met september bij de kudde grazen op het Nieuwlandsreid.
Het vlees van deze Texelaars is het beste lamsvlees wat Nederland te bieden heeft. Door het zoute gras heeft het vlees een ietwat zilte smaak. Menig toprestaurant in Nederland serveert dan ook lamsvlees van De Zoute Weide.
De kudde is te bekijken en het natuurgebied te bezoeken.
Meer info: www.dezouteweide.nl
oa te verkrijgen bij Ambachtelijke slagerij Dennis Ytsma, Hoofdweg 4, 9164KL Buren
Boeken over Ameland
[bol_product_links block_id=”bol_5aa1a43f29e5c_selected-products” products=”1001004002134905,1001004006174327,9200000034143985″ name=”Boeken over Ameland” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”0″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]